Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W czasie letnich upałów apetyt z pewnością nie sprzyja. Szukamy lekkich, delikatnych i mocno wilgotnych dań. Taki właśnie jest letni kurczak pieczony z warzywami. Całość jest wyjątkowo aromatyczna i delikatna. Dodatek limonki przyjemnie orzeźwia i nadaje ciekawej, kwaskowatej nuty. Zaletą tego dania jest prostota modyfikacji przez dodanie lub zmianę warzyw na te, które akurat masz pod ręką.
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 2269
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 200
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 31
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 50
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 2269
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 200
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 31
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 50
Składniki
Kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Natrzyj nią kurczaka. Mięso odłóż w chłodne miejsce na przynajmniej pół godziny.
Czerwoną cebulę obierz i pokrój w ósemki. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w dużą kostkę. Brokuł umyj i podziel na różyczki. Limonkę pokrój w grube półplasterki. Czosnek drobno posiekaj.
Żeliwny garnek nasmaruj cienką warstwą oliwy. Połóż w nim kurczaka, a na nim rozłóż przygotowane wcześniej warzywa.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st. Celsjusza. Piecz kurczaka pod przykryciem przez około 45 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i zapiekaj go jeszcze przez 15-20 minut, do ładnego zrumienienia.
Letni kurczak pieczony z warzywami najlepiej smakuje na ciepło. Przed podaniem udekoruj danie gałązkami bazylii i rozmarynu.